Play
80-годишно пътуване

Epson се появява от великолепието на природата по бреговете на езерото Сува.

Нашата връзка с тази екосистема ръководи нашия бизнес.
Технологиите, които дават тласък на разработването на иновативни нови продукти, трябва да допринасят за процъфтяваща среда.
Уникални, ефективни, компактни и прецизни технологиите на Epson олицетворяват тази философия. Това е в нашата ДНК.
Нашата творческа и предизвикателна история се корени в сглобяването на часовникови части, което води до разработването на технологии, допринесли за много продукти, които са първи в целия свят.

От принтери и проектори до роботи и преносими аксесоари, нашите технологии подобряват живота на хората по целия свят.
През 2022 г. ние в Epson празнуваме нашата 80-та годишнина. Обещаваме да продължаваме да служим на обществото и нашата планета, да създаваме устойчиво бъдеще, което обогатява живота на хората навсякъде.

Ясунори Огава

Президент на Seiko Epson Corporation

Съобщение

Seiko Epson Corporation празнува своята 80-та годишнина през 2022 г. Бихме искали да изразим своята искрена благодарност към нашите многобройни клиенти и заинтересованите страни за тяхната подкрепа.

В близост до брега на езерото Сува Epson поема на своето пътешествие като производител на часовникови механизми. Основателят на компанията се зарича никога да не замърсява езерото Сува и ние продължаваме да уважаваме неговия обет и до днес.

Ние в Epson винаги сме се борили да предоставяме продукти и услуги, които надхвърлят очакванията на нашите клиенти по света, като използваме ефективни, компактни и прецизни технологии, които сме разработили и усъвършенстваме от основаването на компанията през 1942 г.

През март 2021 г. обновихме нашата корпоративна визия – Epson 25 – и сега работим съгласно „Подновения Epson 25“ – който определя „постигането на устойчивост и обогатяването на общностите“ като нашата амбициозна цел. В миналото сме се опитвали да използваме нашите силни технологии, за да създаваме иновативни продукти. В бъдеще ние също така ще се стремим да впрегнем нашите технологии в решението на обществени проблеми, като се съсредоточим особено върху преодоляването на глобалните екологични предизвикателства.

Вярвам, че нашата цел като компания е да имаме принос към обществото и към щастието на служителите. Също така вярвам, че двете са неразделни. Грижата за нашите служители и приносът към обществото ще генерира вътрешно доверие и гордост, които ще ни накарат да имаме допълнителен принос към обществото.

Ще продължаваме да работим заедно с нашите многобройни заинтересовани страни за разрешаването на обществени проблеми, за постигането на устойчивост и подобряване на качеството на живот по целия свят.

Глава 1

Сува, откъдето всичко започва. Уроци от природата.

Всеки има роден град.
Ние също.
Сува е в сърцето на Япония.
Нашата история започва в стар склад за подправката мисо
от визията на Хисао Ямазаки и неговите девет служители.
Израснахме тук, заобиколени от езерото Сува
и върховете на планината Яцугатаке.
И до днес сме вдъхновени от тази земя.

Сува ни научи на много.
Това е начин на живот в хармония с природата,
който предавахме от поколение на поколение.
Хората са живеели и процъфтявали
в тази сурова среда,
с погледи отправени към пукнатините по ледниковия торос Омиватари
върху заледената повърхност на езерото Сува.
Тук зимният мраз прониква във всичко,
поради което суровостта на нашите предци е разбираема.
Но вместо да си тръгнат, те живеели на тази земя,
отдавайки почит на Земята, природата и Сува,
и живеейки в хармония с езерото и планините.

Този начин на живот е бил естествен за нас тогава и е естествен и днес.
Това е духът на нашето майсторство и вдъхновение за нашето качество.

Статия

Началото: Бреговете на езерото Сува, префектурата Нагано.
Продукти, изработени в хармония с природата

Преди осем десетилетия Epson се впуска в своето пътешествие, сглобявайки часовникови компоненти.

Префектурата Нагано в Япония може да се похвали с буйна растителност, величествените върхове на японските Алпи и разнообразни диви животни. Тук Дайва Когио – основателят на Epson – започва своя бизнес на 18 май 1942 г. на брега на най-голямото езеро е Нагано – езерото Сува.

Жителите на района отдавна почитали естествената среда на езерото, живеейки в селата и в планините, изпълнени с благодарност към предоставените земи. Езерото Сува капсулира красотата и суровостта на природата – и светостта на заобикалящата ни среда. Среда, която отдавна крепи хората около Сува. Преди повече от 2000 години в периода на Джомон, жителите ловят риба във водите на Сува и добиват лед, който транспортират през езерото. В продължение на много години езерото Сува е било от основно значение за ежедневното оцеляване.

Студените, сурови зими възпрепятствали селското стопанство, така че жителите на Сува разчитали на лов и храна от планините, като се научавали да живеят със земята. Близка връзка, която все още съществува днес. Жителите на Сува били пионери, които уважавали околната среда.

Днес Epson наема около 77 000 служители по целия свят, а глобалните корпоративни продажби надхвърлят един трилион йени. Въпреки това, компанията започва пътуването си от стар, преобразуван склад за мисо, в който са сглобявани части за часовници.

Чистата вода и свежият въздух създават перфектна среда за производство на прецизни инструменти.

Но регионът никога не е бил богат, а Хисао Ямазаки, основателят на компанията, видял потенциал в мястото, където някога процъфтявало производството на сурова коприна. Той си представял нова промишленост, която ще възстанови жизнеността на района и поминъка на местните жители. Ямазаки се завърнал в Сува, за да поеме семейния бизнес.

Заедно с кмета на Сува и други изтъкнати бизнес лидери Ямазаки се обърнал към Шоджи Хатори, управляващия директор на Дайни Сейкоша (понастоящем Seiko Instruments) с перспективата да разработват по-прецизни инструменти.

Групата вярвала, че климатът на Сува е като в Швейцария с ниска лятна влажност, което би било идеална среда за прецизна промишленост. Те вярвали, че Сува може да бъде Швейцария на Изтока и започнали да сглобяват часовници. Компанията имала само девет служители.

Визията на Хисао Ямазаки е все още жива и днес.

Страстта на Ямазаки да създаде часовникарската индустрия в Япония го карала да събира части в края на 40-те години на миналия век. Когато не успявал да намери определени части, той ги произвеждал. До 21 януари 1946 г. той имал части, за да сглоби четири часовника, чиято изработка била завършена на следващия ден след нощ на сглобяване.

Само два от четирите часовника проработили, но те проправили пътя напред с експерименталния характер, който е жив в Epson и днес.

Ямазаки показал силна решителност, като заявил, че: „Ще вложа цялото си сърце и душа в това. Ние трябва всички да се обединим, за да сме сигурни, че този бизнес ще тръгне тук.“

Този емоционален поздрав все още вдъхновява Epson днес. По-късно Шоджи Хатори, който става председател, описва Ямазаки като почтен и усърден човек. Отношението на Ямазаки все още пропива корпоративната култура на Epson.

Глава 2

В Seiko Epson сме посветени на приноса си към околната среда, докато произвеждаме нашите продукти.
Това е нашето обещание пред езерото Сува.

Ние сме родени на земя, заобиколена от величието на природата, с езеро, ширнало се пред нас. Дори тези от нас, които познават само това място, лесно разбират красотата на околната среда. Основателят на компанията, Хисао Ямазаки, пое ангажимента никога да не замърсява езерото Сува и да пази красотата му. Природата, въпреки величието си, е деликатна и уязвима и независимо колко майсторлък влагаме в творчеството си, нашата стойност намалява, ако унищожаваме природата.

Родени сме в хармония с нашата общност и природа. Езерото Сува е плод на тектонична дейност преди милиони години. Естествено, Сува има своето минало и настояще. Ямазаки пое ангажимента към езерото Сува в замяна на възможността да произвежда в района. В резултат на това неговата визия оцелява поколения наред и поражда нашите ценности. Без природата нашият бизнес не би бил възможен.

Когато се огледаме, ние виждаме величествени дървета, достигащи небесната шир. Вслушайте се – животът е навсякъде. Дори и днес езерото Сува е впечатляващо. Изобилието на природата на правилното време и място. Нашето майсторско творчество е достигнало всяка точка на света и ние продължаваме да създаваме, като същевременно се борим с най-трудните глобални проблеми.

Произвеждаме в хармония с природата.

От основаването ни нашата мисия е да допринасяме за нашата околна среда, произвеждайки в хармония с природата.

„Никога не трябва да замърсяваме езерото Сува.“ Това са думите на нашия основател, Хисао Ямазаки. За да развиваме бизнеса си по тези брегове, сгушени в природата, ние завързахме хармонични отношения с местната общност и положихме усилия да опазваме околната среда – това беше нашата мисия от самото начало.

Ние пречистваме отпадните води, за да опазим езерото Сува, а през 70-те години на миналия век ние въведохме вътрешни, доброволни екологични стандарти, които бяха по-строги от законовите и регулаторни ограничения за предотвратяване на замърсяването.

Като производител, създаването и доставката на нови продукти често има отрицателно въздействие върху околната среда. Балансът между опазването на околната среда и производствената ни дейност обаче винаги е бил в основата на нашия бизнес в Seiko Epson. Това е култура, предавана от поколения, запазена непокътната, докато развиваме и разширяваме нашия глобален бизнес.

Стойността на технологиите и информацията е малка без човечеството и творчеството.

През 80-те години на миналия век, когато осведомеността относно риска за озоновия слой нарасна до степен да разберем проблема, Seiko Epson стана първата компания в света, която обеща да спре да използва хлорофлуоровъглерод. Цунея Накамура, бивш главен изпълнителен директор, каза: „Не можем да използваме нещо, за което знаем, че вреди на околната среда. Технологиите и информацията сами по себе си нямат стойност, те стават полезни и ценни само чрез човечността и творчеството в ръцете на хората, които ги използват.“ През 1992 г. компанията успя да премахне напълно определени хлорофлуоровъглероди в Япония, а следващата година постигнахме същото и в световен мащаб.

Накамура каза: „При липса на ефективна алтернатива нашата дейност без хлорофлуоровъглероди продължи без ясна перспектива за успех и предизвика всичко, което можеше. Получихме наградата на Агенцията за защита на околната среда на САЩ за защитата на стратосферния озонов слой, която приех във Вашингтон от името на всички наши служители. Това беше паметно преживяване.“

Осемдесет години след основаването на компанията ни нашите убеждения и ценности остават непоколебими. През 2016 г. пуснахме системата PaperLab A-8000 за производство на хартия в офиса, която унищожава поверителни документи и рециклира хартията чрез сух процес, като по този начин пести ценен ресурс – водата.

Включихме устойчивост в нашата дългосрочна визия. Нашата визия за околната среда за 2050 г. гласи, че въздействието ни ще стане въглеродно отрицателно и няма да използваме изкопаеми ресурси – възвишена цел, която възнамеряваме да постигнем.

Кои социални проблеми можем да разрешим чрез нашата технология?

Като малка компания, зародена в богата природна област, която се е развила чрез съществуване с местната общност, ние продължаваме да работим за решаване на социални проблеми и днес.
Идеите, които са ръководили нашата компания от нейното създаване, остават непроменени в настоящата ни управленска философия, която гласи, че „Земята е наш приятел“.

Глава 3

Ние предоставихме на света точното време.

През 1959 г. започна най-важният ни проект. Проект 59A преобрази хорологията, въвеждайки нови технологии на мястото на механичните часовници. Целта: да се създаде следващото поколение изключително точни часовници, които да променят спортните състезания. Това доведе до първия в света кварцов часовник, а също и до нашите компактни, ефективни и прецизни технологии. Нагласа, която пазим и днес.

Всичко започна с мечтата да променим света. Състезавахме се в международен часовникарски конкурс, който се проведе в Швейцария, Меката на механичните часовници. В първия ни опит в категорията ръчни часовници се провалихме, но това ни накара да продължим напред. По-късно, благодарение на неуморните усилия на служителите, създадохме по-точни часовници и спечелихме някои от най-добрите награди в света.

За нас обаче не наградите са важни. Важното е предоставяме точно време на хората по целия свят. Затова създадохме нашата кварцова технология, която е плод на стремежа ни към компактни, ефективни и прецизни технологии, достъпни за целия свят. Сега тази патентована технология обхваща целия свят и предоставя на всички по-точно време. Вярваме, че времето не принадлежи на никого – всички имаме право на това. Много години изминаха оттогава, но стремежът ни към компактни, ефективни и прецизни технологии продължава.

Всеобхватно часовникарство. Предизвикателството да станеш най-добрият ти налага да си точен. Отговорът на това предизвикателство бяха ефикасни, компактни и прецизни технологии.

Мисленето отвъд ефикасните, компактни и прецизни технологии.

Нагласата на нашата компания винаги е била да създаваме и произвеждаме продукти с технология, която спестява енергия, време, усилия и пространство.

Часовниците в средата на 20-ти век изискваха повече мощност, те бяха по-големи и по-неточни в сравнение с днешните. Целта беше да ги направим по-малки, по-точни и по-ефективни.

В резултат на това часовниците Seiko осигуряват удобство и правят живота по-шарен. Служителите на Epson се стремят да овладеят ефективни, компактни и прецизни технологии, като внасят тези качества в други продукти и по света.

След 1945 г. Дайуа Когьо и заводът Сува на Дайни Сейкоша, които се сливат в Сува Сейкоша през 1959 г., започват пълномащабно производство на ръчни часовници. През 1959 г., благодарение на отличните си инженери, компанията разработва първия в Япония оригинално проектиран ръчен часовник, Marvel. Японците го смятат за невероятен успех заради точността и качеството му, а Marvel господства на първите пет места по качество при оценката на произведени в страната часовници, направена от японското министерство на международната търговия и индустрията.

До 1958 г. компанията заема на първите девет места в сравнително изпитване на качеството при оценката на международни часовници. Но тъй като никога не трябва да се задоволяваме със статуквото, Seiko Epson се стреми да стане световен лидер.

Проектът 59A и появата на първия в света кварцов ръчен часовник.

Това събитие бележи началото на ефективните, компактни и прецизни технологии. Проект 59A (вътрешното му наименование) ще се превърне в часовника, който променя часовникарството.

Името му произлиза от 1959 г., а „А“ свидетелства за значението на проекта. Той започна с три предложения: електронен камертонен часовник – област, в която друга компания вече имаше преднина, часовник с електрическо балансово колело и кварцов таймер , който по онова време беше с размерите на шкафче.

Първите две предложения имаха критични недостатъци, следователно насочихме усилията си в кварцовия таймер, който можеше да промени науката за измерване на времето. Първите кварцови часовници, които разработихме, все още бяха с размерите на настолни часовници, но компанията започна да участва с часовници в състезанието по хронометрия в Нюшател, Швейцария, което е определящ еталон за часовници. Докато многократно се стремеше да намали размера и да подобри точността, компанията започна да получава награди за морски хронометър и бордови категории, показвайки на света ново ниво на стандарти. Чрез усъвършенстването на технологията с цел участие в конкурс за хронометри (Observatory Chronometer Competition), компанията допълнително намали размера и енергийната ефективност чрез практически приложения като антарктическия екип за наблюдение и влака стрела Шинкансен. До 1969 г., десет години след проекта 59A, Seiko представя първия в света ръчен кварцов часовник – Seiko Quartz Astron 35SQ.

Автоматизация и разширяване на производството, водещо до масово производство в глобален мащаб.

Обръщайки внимание на производството за момент, Seiko Epson оптимизира дизайна, разделението на труда (производствената линия) и автоматичното сглобяване в средата на 60-те години, тъй като високата прецизност изисква усилена координация. Настоящите ни производствени решения – или роботиката – произлизат от автоматизираната технология. През 1983 г. компанията започва външни продажби на роботи за прецизно сглобяване, а до 2009 г. работата се разширява. По-късно се появяват компактните шестосови роботи, които предоставят оптимална производителност за прецизно сглобяване на малки елементи.

Чрез развитието на автоматизацията в производството на часовници Seiko Epson се превърна в световен лидер в производството на ръчни часовници.

Технологията съществува, за да служи на всички, а не на отделни избрани

Компанията не само продължи да разработва технологията за кварцови часовници, но и постигна напредък в точността на механичните часовници, съперничейки на някои големи имена в състезанието за хронометрия в Нюшател. През 1964 г. Seiko участва с първия си механичен часовник и се представя зле, класирайки се на 144-то място.

Лошият резултат обаче доведе до подобрения и през 1968 г. на състезанието по хронометрия на Женевската обсерватория Seiko печели първите места в категорията за механични ръчни часовници. Това потвърди нашата прецизна технология. Сред победителите е Киоко Накаяма, първата жена, която получава титлата съвременен майстор-занаятчия и първата жена в дългата история на състезанието, която участва и печели наградата на регулатора.

Конкурсите с висока прецизност са като състезанията във Формула 1 и се различават от търговските продукти. С цел да се предоставят по-добри продукти на повече хора, часовникарската технология и умения дава живот на марката Grand Seiko.

Не си запазихме технологията за разработване на компактни, ефективни и точни часовници за малцина избрани. Вместо това направихме технологията достъпна, така че всеки да може да се наслаждава на прецизни часовници със световно качество. Резултатът са ръчни кварцови часовници, технология, разработена в Япония, разпространена по целия свят, която поставя точното време на китките на хора по целия свят.

Днес компанията Seiko Epson остава непоколебимо убедена, че технологията сама по себе си не решава проблеми, а това го постига начинът на мислене на служителите.

Компактните, ефективни и прецизни технологии намаляват въздействието върху околната среда и тази корпоративна позиция се разгърна, за да осигури увереност и надежда не само на служителите, но и на общностите по света.

Глава 4

Ако не съществува, ще го направим.
Япония полудя. Отбелязахме времето на победата.

Престижното международно спортно събитие от 1964 г. изпълва страната с вълнение. Спортисти от цял свят са тренирали и са посветили живота си на този ден. Часове, минути и секунди определят победите и загубите. Ние сме пазителите на времето. И ние споделихме със света лозунга ни „Една крачка по-напред пред предишните устройства за отчитане на времето“.
Светът приветства тази нова точност и скорост, която даде началото на нова ера във времето за Олимпийските игри. А този успех води до иновации в печата, които ще променят света, включително първия компактен, лек цифров принтер и кварцовия часовник.

Разработихме и произведохме компактни, ефективни и прецизни технологии, необходими за производството на компоненти за кварцови часовници, различни от всички, които светът някога е виждал. Създаването на нещо от нулата никога не е лесно.

Едно от нула. Две от едно. Разстоянието е същото, но разликата е огромна. Някои казват, че Сува и земята около езерото са се появили от възстановяване на земя в периода Едо. Човечеството също е създало тази земя. А ние създаваме това, което тепърва предстои да бъде създадено. Този дух е движещата сила зад производството в Epson.

Ако не съществува, ние ще го направим.
Именно в тази творческа и предизвикателна атмосфера се раждат много от първите неща по света.

От часовници до принтери: Непознатата история на Seiko Epson.

Сега, през 2022 г., мнозина познават Seiko Epson – или само Epson – заради принтерите и проекторите.

Seiko Epson се корени в производството на часовници, но малко хора знаят какво е довело до разширяването на бизнеса на Epson. Международното спортно събитие през 1964 г., на което Сейко става официален таймкипър, е повратен момент за компанията.

Бързо и точно измерване и записване на резултатите от състезанията

Науката беше темата на това събитие и Seiko, с лозунга „Стъпка пред конвенционалното време“ беше избран за официален таймкипър. Epson, компания от Seiko Group, а след това наречена Suwa Seikosha, има роля в игрите. Компанията разработи кристален хронометър, основаващ се на технологията за кварцов часовник от проекта 59A. Освен това компанията разработи и за известно време предлагаше на пазара принтер за време. Този цифров хронометър тип кварцов осцилатор отчита електронно времето, има цифров дисплей и опция за печат.

Тези иновации проправят пътя към безпрецедентна скорост и точност, а бизнесът на компанията процъфтява. Думите „за първи път никой не се оплака от отчитането на времето“, бяха красноречиви.

Този успех е последван от първия в света компактен, лек цифров принтер, EP-101 (1968 г.). През следващата година е пуснат първият в света кварцов часовник Seiko Quartz Astron 35SQ.

Разработването на EP-101

В годините след спортното събитие през 1964 г. компанията се превръща в всеобхватен производител, който се занимава със собствен маркетинг, продажби и услуги. През 60-те години на миналия век, когато за първи път се появяват електронните настолни калкулатори, компанията се фокусира върху малки принтери с потенциално приложение в калкулаторите. Резултатът е продажбата на EP-101 през 1968 г.

EP-101 бележи нова ера в дигиталния печат. Принтерът е лек и достатъчно малък, за да се побере в ръка. Освен това, използва 5% от мощността на конвенционалните принтери. Epson разработи принтера на принципа, че ако нещо не съществува, трябва да го направим. Тази концепция в областта на информационното оборудване се превърна във възможност за упражняване на компактните, ефективни и прецизни технологии на компанията, усъвършенствани чрез производство на часовници. EP-101 надминава очакванията с общо 1,44 милиона продажби.

Разработването на EP-101, печатащ хронометър, който се използва за бързо и точно отчитане на време на международни спортни събития, даде началото това, което сега е основният бизнес на компанията – решенията за печат.

Никога не се задоволяваме със статуквото. Най-високите стандарти за майсторство.

Предизвикателството да се разработи ръчен кварцов часовник продължава. Целта беше да се намали кварцовият часовник до размера на ръчен часовник, спестявайки място и мощност. За целта, компанията трябва да преодолее много препятствия. По-конкретно, трябваше да произведе кристален осцилатор, електронни вериги и мотор в несъществуващи досега размери. В крайна сметка Epson ги произвежда, тъй като снабдяването им от външни източници би довело до нови проблеми.

През 1969 г. компанията представя първия в света кварцов ръчен часовник, Seiko Quartz Astron. Това поставя началото на нова ера на отчитане на времето, в която ще последват много други постижения и отличия, включително престижната награда IEEE Milestone Award (2004 г.) и Heritage of Future Technology (2018 и 2019), които признават приноса на компанията за технологичното развитие на света. Сред постиженията е и първият LCD цифров кварцов часовник с шестцифрен дисплей, пуснат на пазара през 1978 г.

От печатащия хронометър и EP-101 до продажбите на кварцовия часовник, всичките продукти представляват иновации. Ако нещо не съществува, ние ще го правим сами. Този творчески и предизвикателен дух никога не се е колебал и остава и днес.

Глава 5

Творческият и предизвикателен дух продължава да съществува.
Постоянно и винаги с вас.

Първият цифров принтер, EP-101, донесе нова стойност на света.
Нашето име, Epson, отразява желанието ни да създаваме принтери, които следват пътя на EP-101. Потомците на EP или EP SONs (синове от англ. ез.) Оттогава са се родили много от тези наши деца в света, не само в Япония.

Насадихме култура на домашен фотопечат и култура на презентации в офиса с голям екран. Въпреки това, отвъд всеки връх се крият други. Стремежите не трябва да се решават от другите. Ние трябва да решаваме.

Независимо от епохата, трябва да продължаваме напред. У дома, в офиса, в търговията и индустрията, навсякъде, ние трябва да се изправим пред предизвикателството да затворим цикъла и да добавяме нова стойност към това, което се използва. Използваме това, от което се нуждаем, когато се нуждаем, и само колкото се нуждаем.
Появихме се от Сува, Нагано. Тъй като нашите предшественици отвориха пътя към един нов свят, ние също ще бъдем пионер, който проправя пътя към бъдещето, постигайки устойчивост и обогатявайки общностите.

Epson се стреми да разрешава обществени проблеми по целия свят.

Решения в глобален мащаб, които да достигат възможно най-много хора.

Визията на Epson е да използва нови технологии, за да решава световните проблеми и да сбъдва мечтите.

През 1975 г. създадохме марката Epson със стремежа да разработваме нови принтери и друго информационно оборудване и да навлезем на световния пазар. Името на марката отразява желанието ни да продължаваме да създаваме много продукти и услуги, или „синовете“ на EP в различни области, точно както цифровият принтер EP-101, който беше огромен хит, предостави нова стойност на нашите клиенти.

Същата година отворихме първия си офис за продажби в чужбина, Epson America, Inc. Днес Epson има световна мрежа за продажби и доставя продукти на хора по целия свят.

Иновациите в печата започнаха с EP-101 и достигнаха до Epson Stylus Color, първият в света цветен мастиленоструен принтер. С разделителна способност от 720 т./инч, този продукт въвежда културата за домашния цветен и фотопечат. През 1989 г. пуснахме LCD проектора VPJ-700, който започна и разви култура на презентации на голям екран, за който се използват проектори. Днес сферата на експертните познания на Epson се простира отвъд печата и прожекцията. Нашите иновации преобразиха производството. Нашата сензорна технология подобрява живота. Нашите изследвания създават решения за екологични проблеми. Epson носи нова стойност на света.

Иновации в печата

Epson започва да разработва един от основните си бизнеси – мастиленоструйните принтери – през 1978 г., като използва пиезотехнология за главите на принтерите – ключовата технология в мастиленоструйните принтери на Epson. Методът не използва топлина за инжектиране на мастилото, така че печатащите глави са по-издръжливи и поддържат отлична производителност много по-дълго време. Напредъкът в пиезотехнологията роди технологията за печатащи глави PrecisionCore, която осигурява зашеметяващо качество на печата при значително по-високи скорости, като същевременно изразходва малко енергия. Тази основна технология позволява широка гама от приложения в домашни, офис и промишлени и търговски условия.

Нашата технология

Пиезометодът в началото на иновациите в печата
Непрекъснатата еволюция в технологиите и обществения принос

Пиезометодът започна революция в иновациите в печата.
Непрекъснатата еволюция в технологиите и обществения принос

Патентованата технология за мастиленоструйния принтер Micro Piezo на Epson

Печатните глави Micro Piezo на Epson са в основата на всички мастиленоструйни принтери на Epson. Тази уникална технология е движещата сила зад растежа на бизнеса с решения за печат на Epson.

Мастиленоструйният печат се постига чрез инжектирането на ултрафини капчици мастило направо върху медии като хартия. Първоначално най-често срещаната технология за мастиленоструен печат е била термичният мастиленоструен печат, който използва топлина за инжектирането на мастилените капчици. Epson обаче избра да се фокусира върху пиезоелектрическите технологии и оттогава продължава да въвежда иновации в технологията.

Пиезоелектрическите печатащи глави инжектират мастилото механично, а не чрез нагряване. При прилагане на напрежение върху пиезоелектрическите елементи те променят формата си, като осигуряват механична сила. Тъй като те не нагряват мастилото, пиезоелектрическите системи са съвместими с много по-голямо разнообразие от мастила и са много по-издръжливи от термичните системи. Пиезоелектрическите печатащи глави прецизно контролират разполагането на капките мастило, за да осигуряват едновременно изключително качество на изображението и високи скорости.

Първият мастиленоструен принтер на Epson, IP-130K (известен като SQ-2000 извън Япония), е пуснат на пазара през 1984 г. Представлява пиезоелектрическа система и беше добре приет за бизнес употреба. Усилията на Epson да усъвършенства пиезоелектрическите печатащи глави достигат своя връх с разработването на патентованата пиезотехнология Micro Piezo.

Пътят към разработването ѝ беше изключително стръмен и труден, но екипът за научноизследователска и развойна дейност на Epson преодоля множеството предизвикателства и препятствия по пътя.

Първият ясен път към появата на технологията Micro Piezo

Около 1980 г. печатният бизнес на Epson се разраства бързо. Растежът се дължи на TP-80, първият точково-матричен принтер на компанията (1979 г.) и MX-80, принтер за персонални компютри (1980 г.).

Пазарният пейзаж обаче се променя внезапно, когато конкурент пуска лазерен принтер през 1984 г. Точково-матричните принтери не могат да съответстват на качеството и скоростта на тези лазерни принтери. Epson веднага разпознава заплахата за бизнеса си и спешно реагира.

В рамките на няколко години Epson ще се натъкне на случайна подсказка, която ще позволи на компанията да се справи със заплахата. Подсказката включваше пиезоелектрическа технология. През 1989 г. европейска компания предлага използването на пиезоелементи като задвижващи устройства за задвижване на печатащите глави в точково-матрични принтери. Тогава член на развойния екип на Epson, който присъства на срещата, измисля идеята да използва пиезоелектрически елементи в пиезоелектрическите принтери вместо в точково-матрични принтери. Това е първата голяма стъпка към разработването на технологията Micro Piezo на Epson.

До онзи момент Epson се бори с високото напрежение за задвижване и малките промени във формата на пиезоелектрическите елементи. Но след това Epson осъзнава, че тези проблеми могат да бъдат преодолени с помощта на многослойни пиезоелектрически елементи, които претърпяват по-големи промени във формата при по-ниски напрежения. С това откритие Epson успява да създаде технология, която може да се конкурира с лазерните и термичните мастиленоструйни принтери.

Непрекъснато развиващи се печатащи глави Micro Piezo и техният принос към обществото

Налага се да се преодолеят големи технически предизвикателства, за да се разработи технологията Micro Piezo. Първо, пиезоелектрическите елементи са керамични. Конвенционалният начин за производство на елементите е керамиката да се изпича като тухла, да се нареже на тънко слоеве и след това да се полира до желаната дебелина. Керамиката обаче става много крехка при изпичането и пиезоелектрическите елементи се напукват или счупват, когато се намалят под определена дебелина.

За да се преодолее този технически проблем, екипът за разработка решава да създаде пиезоелектрически елементи, чрез подреждане на много тънки слоеве от около 20 микрометра като керамичен кондензатор в подходящи форми, за да се създаде задвижващ механизъм. По този начин, постигат тънко пиезо чрез създаване на многослойна структура преди изпичането и чрез подреждане на пиезоелектрическите елементи на ленти. Този метод напълно преобръща пиезоелектрическата технология.

По този начин Epson, чрез продължителен процес на проба и грешка, успешно разработва печатащите глави Micro Piezo, които проправят пътя към по-тънки пиезоелектрически елементи и по-малки печатащи глави.

Разработката на печатащата глава Micro Piezo започва през 1990 г., а масовото производство е постигнато до края на 1992 г. През 1993 г. черно-белият мастиленоструен принтер Epson Stylus 800 става първият продукт, оборудван с печатаща глава Micro Piezo. Технологията Micro Piezo продължава да се развива. Следващото поколение глави са наречени ML Chips (многослойна керамика с хиперинтегрирани пиезосегменти – от англ. ез.). Техните пиезоелектрически елементи са по-малко податливи на повреда, което прави главите по-лесни за производство в големи количество. Следват печатащите глави TFP (тънък слой пиезо), които имат възможно най-тънките пиезоелектрически елементи, и накрая печатащите глави Precision Core, които държат ключа към по-висока скорост и качество на изображението. Печатащите глави Micro Piezo не само осигуряват отлична производителност, прецизност, скорост и качество на изображението, но и работят при ниска мощност, което ги прави по-добри за околната среда. Тези функции позволяват на печатащите глави Micro Piezo бързо да се завладеят сегментите на търговския, промишления и офис печат.

Печатащите глави Micro Piezo на Epson имат потенциала да се развиват още повече и да отговорят на още по-широк спектър от нужди. По-плътните и по-компактни печатащи глави ще позволят по-високо качество на изображението на по-ниска цена. Тези с повече дюзи ще могат да печатат с още по-високи скорости. Напредък като този ще позволи на Epson да предостави по-надеждни търговски и индустриални мастиленоструйни принтери.

Epson ще продължи да иновира и да развива технологията Micro Piezo в бъдеще.

Иновации в прожектирането

Чрез разработването на технология за микродисплеи ние дадохме на света иновация, която е незаменима за пресъздаване на истински и живи, цветни изображения. Това направление на нашия бизнес обаче се натъкна на проблеми и в един момент беше застрашено от провал. Пазарните проучвания ни помогнаха да се ориентираме в този труден пейзаж. Посетихме клиенти по целия свят, за да разберем какви са проблемите в техните области, и намерихме нови начини да ги решим с иновации.

Разработихме проектори, които осигуряват големи изображения, предлагащи както високо качество, така и висока детайлност и са лесни за виждане от всякакъв ъгъл. Днес нашите проектори се използват в офиси, домове, образование и дори за цифрово изкуство чрез прожекционно картиране, за да развълнуват и изненадват много хора.

Нашата технология

Пробив след неуморно пазарно проучване и постоянни усилия:
С поглед назад към историята на визуалните иновации

Пробив след неуморно пазарно проучване и постоянни усилия:
С поглед назад към историята на визуалните иновации

Свързваме света с микродисплейна технология

Микродисплейната технология е в основата на LCD проекторите на Seiko Epson и други продукти за визуални комуникации. Тя съчетава патентованата технология на Epson с HTPS (високотемпературно полисилициево течнокристално тънкослойно пиезо) с различни оптични и дизайнерски технологии.

Преди LCD проекторите проекторите бяха големи и тежки, непреносими и се налагаше помещението да се затъмнява поради ниската им яркост. 3LCD проекторите на Epson обаче, първите проектори в света, които използват три панела HTPS, се отличават със своята яркост и липсата на напрежение за очите. Това не само подкрепи културата да се презентира на голям екран, но и се използва в образователните среди и за домашно кино. Така трайно заемаме най-големия дял на пазара на проектори с над 500 лумена в 20-годишния период от 2001 г. до 2021 г.

Микродисплейната технология на Epson произхожда от Seiko Quartz LC V.F.A. 06LC – първият в света цифров часовник с шестцифрен LCD дисплей, представен през 1973 г. Продуктът е високо ценен за своя дисплей, който се отличава с нисък разход на енергия и добра видимост. Epson решава да развие бизнеса с течни кристали в области, различни от ръчните часовници. Тази област в крайна сметка е настоящият бизнес с проектори.

Не всичко обаче вървеше гладко в началото в бизнеса с проектори.

Разработването на VPJ-700, компактен пълноцветен LCD видео проектор

През 1988 г. Seiko Epson стана първият в света, който внедри LCD технология в проектор, а през 1989 г. пусна на пазара VPJ-700, компактен пълноцветен LCD видео проектор.

Продажбата на първия в света проектор обаче не беше лесна. Инженерният екип беше разширен до повече от 20 служители, за да предложи подобрения VPJ-2000, но продажбите не се увеличаваха, което влоши ситуацията. По това време видеокамерите и други продукти ставаха все по-популярни, но необходимостта от LCD проектори, като устройство за прожектиране на изображения в ежедневието и в бизнеса, беше ограничена.

Пред заплахата от прекъсване на бизнеса, ръководството реши да свие и изгради наново бизнеса. Първото предприето действие беше да проучат пазара, като посетят клиенти по целия свят.

Последният шанс: откриване на възможности

Петима инженери и двама търговски представители бяха избрани да изградят наново бизнеса с LCD проектори. Имайки предвид, че първоначалният екип имаше около 20 души, екипът беше значително намален.

Те започнаха да посещават различни клиентски компании по целия свят. Повтаряйки тези постоянни усилия, те успешно откриха конкретна нужда на пазара.

Установяват, че в САЩ персоналните компютри са широко използвани и често се правят бизнес презентации на голям екран, свързан с компютъра.

Виждайки, че с разпространението на персонални компютри има потенциал пазарът на проектори да се разшири, екипът идентифицира ключови фактори не само като яркостта и високата разделителна способност, които дават възможност за прожектиране в ярко осветени помещения, но и малките размери и лекото тегло за преносимост, и накрая, директната връзка с компютър. С цел да удвоят яркостта, като същевременно намалят наполовина размера и разходите, те продължиха да изменят дизайна на продукта и структурата на екипа.

Докато екипът за разработка работеше за повишаване на конкурентоспособността на продуктите и намаляване на разходите, производственият екип и екипът по продажбите продължаваха да разширяват дейността си. Те многократно посещаваха дистрибутори и носиха прототипа по целия свят. След като дистрибуторите успяват да видят реалната разлика в яркостта и разделителната способност, те се убеждават, че могат да продават продуктите на Epson.

Установяване на пазар: в по-нататъшен стремеж към визуални иновации

След като успя да постигне малък размер и висока разделителна способност, ELP-3000, първият в света проектор за данни беше пуснат на пазара през 1994 г. По онова време Windows 95 беше широко използван, като даваше повече възможности за хората да правят бизнес презентации. Това се превърна в един от двигателите на експлозивните продажби на ELP-3000, който беше проектиран да прожектира данни от персонален компютър.

През 1995 г. Epson се качи на топ позиция на вътрешния пазар на проектори. Стабилната работа и договорите, подписани лично от екипа, дошъл на крак, дадоха резултат. Компанията продължи да въвежда нови продукти и да развива културата да се използват проектори за презентации на голям екран в офиса.

Междувременно, през 2002 г. Epson изцяло навлезе на пазара за домашни проектори с ELP-TW100, който добави цвят към живота на хората. Също така, с напредъка в областта на образованието, компанията сега помага за изграждането на среда, в която всеки учащ може да получава еднакво образование.

По отношение на технологията – микродисплейната технология се прилага към продукти като смарточила, а технологията с лазерния светлинен източник се прилага към проектори. В допълнение към яркия и жив израз на изображението, се гарантират продължителната работа на продукта и лекотата на монтаж. Чрез тези постижения използването на прожекционно картиране за цифрово изкуство и цифрови надписи в търговски обекти се разшири, а чрез изображенията си проекторите станаха източник на вълнение и изненада за много.

Иновациите на Epson във визуалните комуникации продължават да подпомагат ученето, работата и живота чрез свързване на основни технологични продукти с хора, продукти, информация и услуги, като в крайна сметка подобряват качеството на живот и разширяват границите на индустрията.

Иновации за намаляване на въздействието върху околната среда

Като водеща компания за печат, търсихме решения за хартиените отпадъци след печат.

Откритието на нашето търсене беше „PaperLab“. PaperLab е първата в света1 система за производство на хартия в офиса чрез сух процес, която може да произвежда нова от използвана хартия, като практически не използва вода2. Представихме системата на Eco-Products 2015 на Международното изложение за околната среда и енергетиката, където се превърна в голям хит сред обществеността.

PaperLab използва „технология със сухи влакна“, която превръща хартията във влакна чрез ударна сила без използване на вода. Тази технология помага за изграждането на малък цикъл на рециклиране на хартия, което позволява рециклирането и използването на хартия например в офиси. Концепцията ни за този цикъл не е „рециклиране“. А „преработване“ – начин за добавяне на нова стойност. В момента се стремим да приложим и развием „технологията със сухи влакна“ към други материали, различни от хартия, заедно с широка гама от партньори за съвместно създаване.

Ще продължаваме да полагаме усилия да предоставяме нова стойност на света за постигане на устойчивост и обогатяване на общностите.

Нашата технология

Иновации, които предвиждат бъдещето:
Технология със сухи влакна

Забележка1: Спрямо всички системи за производство на хартия в офиса със сухи процеси. Източник: Изследване на Epson, проведено през ноември 2016 г.
Забележка2: Малко количество вода се използва за поддържане на влажност вътре в системата.

Иновации, които предвиждат бъдещето:
Технология със сухи влакна

Фокусираме се върху въпросите на печатната хартия:
Две перспективи, които водят до пробив в развитието

През 2010 г. тогавашният президент и представителен директор Минору Усуи зададе въпрос на екипа за техническо развитие. Той им каза, че трябва да има нещо, което водеща компания за печат като нас може да направи по въпроса.

Това накара Казухиро Ичикава, тогавашният началник на екипа за разработване на технологии, да започне да посещава правителствени и корпоративни офиси и финансови институции, за да види как използват и изхвърлят печатната хартия.

Той установи, че по-голямата част от печатните материали съдържат поверителна информация и че изхвърлянето им е възложено на външен изпълнител, което води до разходи. Клиентите не бяха доволни от положението.

В същото време той посети заводи за хартия и центрове за промишлено тестване, за да проведе различни проучвания, които обхващат процеси от производството на хартия до рециклирането. Той научи, че са необходими големи количества вода за рециклиране на хартия, като същевременно трябва се внимава водата да не се замърси, и че пречистването на отпадни води е скъпо. Гледайки и извън Япония, той научи, че не всички региони разполагат с изобилни водни ресурси, което утежнява предизвикателството за рециклирането на хартия.

Открихме възможност за развитие, която се фокусира върху затварянето на ресурсния цикъл и защитата на поверителната информация.

Ново предизвикателство:
Рециклиране на хартия чрез практически безводен процес

След като беше изяснено предизвикателството, екипът за разработване на технологии се съсредоточи върху създаването на метод за рециклиране, при който практически не се използва вода, и се добива висококачествена хартия.

Това обаче беше предизвикателна цел. Когато унищожават хартията чрез фино нарязване влакната се разкъсват и не могат да се използват за направата на висококачествена хартия. Пробата и грешката продължават. Дори и след повече от 100 различни експеримента, като раздробяването на хартията и смилането ѝ със смесители, не можа да се намери решение.

Пробивът дойде, когато Ичикава откъсна с пръсти парче уаши – традиционна японска хартия, и забеляза, че влакната по разкъсаните ръбове са разхлабени и могат да бъдат отделени. Помислил си, че може би ще е по-добре да разплете влакна, като ги разхлаби и разплита, вместо чрез рязане, триене или раздробяване.

Тази идея доведе до разработването на технологията със сухи влакна на Epson, която включва комбинация от процеси, при които използваната хартия се разделя на влакна (по този начин надеждно се унищожава цялата отпечатана информация върху страница) и се произвежда нова хартия от тези влакна. За да провери дали тази технология наистина ще бъде приета от пазара, Epson демонстрира PaperLab, първата в света2 система за производство на хартия в офиса с сухи процеса, която може да произвежда нова хартия от използвана хартия, практически без да използва вода1, на международното изложение за околна среда и енергия Eco-Products 2015. PaperLab се превърна в голям хит сред обществеността.

Отваряне на възможности за рециклиране чрез технология със сухи влакна

„Технология със сухи влакна“ не само разделя влакната, но свързва и оформя хартията, както е необходимо за съответното ѝ приложение, но също така позволява боравене с нея и обработката ѝ, което преди това не беше възможно, като така намалява отпадъците и се възползвайки от нови свойства на материала.

PaperLab доведе до нещо повече от създаване на рециклирана хартия – създаде нова стойност. „Технология със сухи влакна“ осигурява решение за преработване, а не решение за рециклиране. Именно такъв е социалният принос, към който Epson винаги се е стремял.

Досега рециклирането често се разглеждаше като нещо, което възвръща суровината с намалена стойност, тъй като малко технологии за рециклиране успяваха да генерират нова стойност. Epson обаче се надява да разшири културата на преработване като начин за създаване на нова стойност.

Чрез „технологията със сухи влакна“, която придава стойност на това, което преди се изхвърляше като отпадък, ние ще намалим въздействието на производството върху околната среда.

Какво можем да направим за бъдещето?
Да постигнем устойчивост и да обогатяваме общностите

В момента Epson работи със съмишленици и партньори за разработване на приложения за преработването чрез „технологията със сухи влакна“ за различни материали освен хартията. Също така работим по начини за използване на „технологията със сухи влакна“ за производство на нови материали за замяна на материали на петролна основа, като пластмаси. Epson ще продължава да разработва технологии, продукти и решения, които са устойчиви и обогатяват общностите.

Забележка1: Малко количество вода се използва за поддържане на влажност вътре в системата.
Забележка2: Спрямо всички системи за производство на хартия в офиса със сухи процеси. Източник: Изследване на Epson, проведено през ноември 2016 г.